С пролећа до Човке

аутор: Јован Арсенијевић датум: 18/04/2016 у: Вести |

 

С обзиром да сам најаву ове акције почео са назнаком да је то радна акција пријатно сам био изненађен да нас се у суботу сакупило двадесет пет планинара. Дошао је ко је могао, неки су се јавили да нису у могућности.

 
Један од циљева акције је био да се што више планинара упозна са трасама акције намењене школској деци и грађанима Лазаревца, коју спремамо за 14. мај.

Други циљ ове припремне акције био је да обележимо стазу планинарским ознакама и на две краће деонице, раскрчимо пут кроз шуму да би већа група могла лакше и брже да прође.

 
Кренули смо од Рударске чесме, у девет ујутро, поред пијаце затим Валандовском улицом и коначно смо сишли са асфалта. Даље нас је пут водио (уз један део улице Вука Караџића) до ловачке куће у Шушњару, а од ње смо продужили до Киселе воде у Чибутковици. У наставку смо кренули Дугом косом до Обренових ливада и уз један мали излазак на асфалт, кренули пут Човке. Повратак је био краћи јер смо у силаску право са Обренових ливада отишли према Парлогу па шумом до ловачке куће а одатле Валандовском улицом на полазиште. Акцију смо завршили у пет поподне.
Дан је био леп, ми расположени и орни за шетњу и посао тако да је све обављено на најбољи могући начин. Картирали смо три трасе за шетњу у мају:
  • за најмлађе једна лепа стаза од 10 км укупне дужине: по изласку из Валандовске улице, земљаним путем поред поља и кроз шуму до ловачке куће, где је после дужег одмора предвиђен повратак истим путем.
 
  • прелепа средња стаза од 15 км: добрим делом кроз кроз шуму и поред ливада до ловачке куће (краћи одмор) а затим већим делом кроз шуму до Киселе воде (поново одмор). Одатле се продужава до Обренових ливада где се, другим путем, враћа према ловачкој кући (дужи одмор) и Валандовском натраг у град.
 
  • најдужа и најлепша (барем половина под шумом) стаза од 20 км укупне дужине: прелази се исти пут као код средње стазе али се на Обреновим ливадама скреће лево према Човки, пење се на врх (272 мнв, дужи одмор). У силаску се прави пун круг око Човке, кроз прелепу шуму и од Обренових ливада, другим путем, враћа се до ловачке куће и натраг у град.
 
Све остало можете видети на сликама. Надам се да ћете нам се придружити 14. маја на некој од стаза. До тада поздрав.
 
 
Share

Comments Closed

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.