Острвица-извештај вође акције

аутор: Славко Ивановић датум: 19/04/2012 у: Извештаји |

 
 

У низ дана са не тако сјајним временским условима уденуо се и један какав нам је баш био потребан. Због хетерогеног састава групе (а било нас је свих узраста) било је неопходно суво време и сува стаза. Уз мало сунца и мало облака и температуром до 20°C, са пуно воље и очекивања, у већ поодмакло априлско јутро кренули смо из Лазаревца према Острвици. Уз пут смо уживали у крајолику, расцветалим воћкама и жбуњу, трави тек зазеленелој и дрвећу које покушава да листа, поред брегова и брежуљака и на видику са Острвицом све ближом и све већом. У Варницама смо напустили превоз и кренули на успон.

 

Неко мало задиханији, неко мање задихан, уз неколико кратких одмора, са неколико чланова који су ту први пут, понекад и четвороношке, и ево нас на врху. За неке ни ово није мала ствар, а други морају причекати већи изазов.

 

Са врха (758 м надморске висине) се пружа чаробан поглед на све стране, блиски Рудник, нешто даљи Венчац, Букуљу, Космај, Авалу, Медведник, Јабланик, Повлен, Маљен, Сувобор, Овчар и Каблар, Вујан, и на хоризонту високе планине Србије. Сат времена задовољства, мало окрепљење и крећемо назад.

 

На повратку за Лазаревац задржавамо се још на два места: брду Теовац (653 м надморске висине) са кога се такође пружа леп поглед на све стране а Острвица представља у свој својој моћи и лепоти и традиционално у Трудељу код старог пријатеља Милутина Матића који се увек труди да нас лепо угости.

 

Један лепо проведен дан, уз то и петак, тринаести. И тридесет двоје задовољних људи.

Share

Comments Closed

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.