Историјат друштва

 

Планинарско друштво ВИС је младо друштво, које је настало захваљујући групи планинарских ентузијаста. Имали смо жељу да Лазаревчане упознамо са спортом у коме нема противника ни супарника, већ спортом који негује пријатељски и сараднички однос међу онима који се њиме баве. Друштво је основано 3.12.1999. године, али званично постоји од фебруара 2000. године.

Прва Скупштина имала је за циљ јавно оглашавање друштва и окупљање љубитеља природе и планина. После прве Скупштине друштво је бројало око 50 чланова. Данас нас има преко двеста,  свих узраста, са тендецијом сталног раста.

АКТИВНОСТИ

Сваком члану друштва омогућено је да оствари контакт са природом како му то највише одговара. Основне активности друштва су: излети, планинарење, спортска оријентација и надасве дружење са људима различитих професија и интересовања. Оно што нас повезује је љубав према природи, дакле одлазак у планину из задовољства а не због обавезе.

Да би омогућили својим члановима што пријатније и безбедније уживање у природи, са што мање ризика а у циљу популаризације овог спорта, планинарско друштво ВИС повремено организује предавања едукативног типа из области: топологије, картографије, оријентације у природи. Говорили смо о корисном и јестивом биљу, првој помоћи, геологији, екологији, такође и неким лепим и корисним вештинама.

Радимо на проширењу наших активности према новијим спортским областима: спелеологији, параглајдингу, алпинизму, роњењу. Овим се круг деловања и интересовања не исцрпљује. Ми смо као друштво отворени за идеје, па ако имате неку област, тему или предавача за које мислите да могу бити интересантни ширем кругу, дођите и предложите. Можемо покушати да то организујемо заједно.

КАКО ИДЕМО

Важно је имати добру вољу и пуно енергије да са ранцем кренете у наше лепе пределе. Излета има за свачији укус. Некада се носи планинарска опрема и пролази кроз тешко проходне пределе, а некада се хода добро утабаним стазама.Били смо на једнодневним излетима, дружили се по неколико дана под шаторима и проводили незаборавне вечери у планинарским домовима.

ГДЕ СМО БИЛИ

Почели смо скромно, организовањем једнодневних акција у најближој околини: Враче Брдо, Стубички Вис, Беле Воде, извориште минералне воде у Чибутковици, Белановица, Жупањац, Брајковац, Бистрица и друга места. У међувремену обишли смо: Златибор, Дебело Брдо, Дивчибаре, Рајац, Борски Стол, Гледићке Планине, Дурмитор, Тару и Фрушку Гору. Видели смо Плавско језеро, сплаварили Лимом и Ибром. Одличан је био паприкаш на Врапчем Брду, добра рибља чорба у Жупањцу, пријао нам је чорбасти пасуљ у Врднику, још боље прасенце на Златибору, а не жалимо се ни на конзерве за време шетње по Јеловој Гори.

ГДЕ СЕ НАЛАЗИМО

Сада смо у просторијама старог лазаревачког спортског центра. Ту се сваког понедељка и четвртка у 20 часова састајемо. Разматрамо активности друштва, резимирамо прошле акције, правимо краткорочне и дугорочне планове рада. У то време се може учланити и добити свака информација о активностима друштва.

Жеља нам је била да уживамо у природи и да то поделимо са другима. Део тих жеља уградили смо и у наш акт о оснивању.

II. ЦИЉЕВИ И ЗАДАЦИ ДРУШТВА

(извод из Статута планинарског друштва „Вис“ Лазаревац

Организовано и систематско аматерско бављење чланова планинарењем, пешачењем, скијањем и другим  спортовима и активностима у природи;

организовање рекреативних пешачких тура, излета и као и краћих боравака на планинама и другим природним целинама, као и други начини популаризације боравка и активности у природи;

организовање других спортских манифестација са циљем развијања спортског духа и солидарности међу људима и популаризације планинарења;

обучавање за препознавање гљива;

активности на побољшању услова живота и заштите животне средине;

спортска сарадња са школама, спортским организацијама, као и другим одговарајућим институцијама.

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.