Окренули смо педалу и 2012.

аутор: Мирко Ђурић датум: 09/07/2012 у: Извештаји |

 
 

У антологијском роману „Златно Руно“, Борислав Пекић је приметио да цивилизацији каква је данас куге и ратови нису могли ништа, али да ће јој нарастајућа бирократија доћи главе. Хоће ли се ово мрачно пророчанство остварити стварно не знам, али је манифестација „ОКРЕНИ ПЕДАЛУ“ када  су бирократско-адмистративне препреке у питању показала завидну жилавост. Чак би се могло рећи да се понешто и добило.

 

Елем, као што је познато, „ОКРЕНИ ПЕДАЛУ“ требало је да се одржи 16. јуна о.г.  Као и претходних једанаест година било је планирано да се крене из Лазаревца, па преко Петке и Ћелија стигне до Лајковца, где би се лазаревчанима придружили лајковчани, а затим заједно до Маркове Цркве, уместо Боговађе као до сада.  Међутим, разлози бирократско-адмистративне природе приморали су организаторе да измене план, па се на овај традиционални излет у природу на који се вози бициклима кренуло 23. јуна, преко Шопића, Вреоца, В. Црљена до Јунковца. Млади бициклисти из Лајковца и њихови пратиоци овај пут су из разумљивих разлога изостали, због чега је број учесника био нешто мањи него претходних година (око 200), но добро расположење и спортска атмосфера нису изостали.

 

Праћена редарском службом ПД „Вис“ и припадницима (и припадницама) МУП-а Србије из испоставе у Лазаревцу, колона је маршуту дужине око 18 км од Лазаревца до школе у Јунковцу  прешла за 1,15 h. После окрепљења сендвичима и соковима и кратког предаха, кренуле су спортске активности, а са жаљењем примећујемо да међу њима ове године није било популарне вештачке стене за слободно пењање. Одлагање манифестације и кратко време за избор и упознавање нове дестинације утицали су да деца остану без омиљене „стене“, али организатори обећавају да ће догодине бити не само ње, него и неких сасвим нових садржаја који ће освежити и употпунити дружење. О чему се заправо ради нека засад остане тајна.

 

„ОКРЕНИ ПЕДАЛУ“ су и ове године својим присуством подржали чланови удружења бициклиста „Циклосвет“ из Београда, а за међудржавни карактер манифестације побринуле су се  Милица и Јасна из Подгорице.

Изгледа да је прилично топло време уместо да успори нешто убрзало бициклисте, тако да је колона до Лазаревца стигла за 1,05h.

Посматрајући задовољне учеснике, а и судећи по симпатијама које је колона бициклиста изазвала код мештана Шопића, Вреоца, В. Црљени и Јунковца, рекло би се да ћемо се на истом месту срести колико догодине .

 .
 
Share

Comments Closed

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.