Водно, кањон Матке,Шар планина – I део

аутор: Наташа Урошевић датум: 15/06/2012 у: Извештаји |

План акције је освајање атрактивних врхова Шар планине, Галичице и Пелистера у Македонији.Нас 18 из ПД “Вис“ као и 2 планинара из ПСД “Ћира“ (Влада и Боб) кренули смо Колубариним бусом до железничке станице у Београду. Одатле вечерњим возом ка Скопљу. Већ од Београда киша нам је била верни пратилац и даље током читаве акције. У Скопљу нас чекају Јане (возач-будући планинар) и Љубе водич, као и да не заборавим Милин тата Александар који врло лепо носи својих 84 лета.

Два сата колико смо имали на располагању је врло мало времена за обилазак овог знаменитог града. Смештен у скопској котлини која је са севера затворена  Скопском црном гором, а са југа планином Водно. Са надморском висином 240м у његовом језгру, удаљен од Београда 430км. И поред бројних знаменитости: Душанов мост(симбол града), тврђава Кале, стара српска чаршија, Бит пазар кроз који смо „протрчали“, Мустафа пашина џамија, Даут пашин амам- Скопље је велико градилиште. Велелепни споменик Александра Mакедонског, археолошки музеј…одузимају дах.
На већину највећи утисак је оставио видиковац Водно (1066мнв) који се уздиже изнад града, до кога стижемо гондолом. 60- метарски симбол хришћанства са рестораном у подножју и планинарски дом налазе се на самом врху.Одатле пут нас води до чаробне Метке, узаног кањона доњег тока реке Треске. Обухвата око 5000 хектара прекрасног језера, стрме литице планина високе су и до 1000 м, изазовне пећине и живописне манастире. Видели смо мали делић кањона који привлачи туристе из читавог света не само због лепоте природе већ и због могућности бављења спортом.
Кајакарење на реци Трески, лов, риболов и пливање. Најбоље је планинарско подручје али и изазов за алпинисте због две окомите јаме кањона који се спушају у дубину од 35м. Тешка срца напуштамо овај прелепи бисер природе и крећемо ка Тетову, сада другом граду по броју становника у Македонији. Кратко се задржавамо на пијаци. Стрмим путем препуним серпентина, док на цд-у Тома пева о кардио емоцијама а ми се придружујемо, стижемо до Попове шапке (1800мнв). Планинарски дом „Смрека“ налази се при крају асфалтног пута који иде изнад хотела. Сачекао нас је домар, смешта нас.
Јутарњи полазак померен је за 30 минута због кише, успешно. Нас 19 (Чака одустаје због здравствених проблема), у колони крећемо маркираном стазом према ски-лифтовима. После краћих успона и 90 минута хода правимо прву паузу. На другом успону опет „замало да нам зафали“ Шакић, тако да Славка и Дарко преузимају одговорност и враћају се са њим у дом. Нас 16 наставља, успони се нижу један за другим, крпе снега  са сваким савладаним успоном се проширују у праве прекриваче. Планинарско цвеће – каћуни оивичавају покриваче, дивно шаренило се простире докле поглед допире. Најзахтевнији део 300м завршног успона до врха је савладан и коначно освојен Титов врв(2747мнв).
 Сунце повремено успева да отера маглу, тако да правимо дивне фотографије. Хладан ветар нас пожурује и после 15 минута прелепих видика крећемо назад. Следећа пауза је у заветрини на осунчаној стени после пола сата хода, а онда креће погром. Немилосрдна киша праћена ветром није нам дозвољавала ни мали предах. Радоњин GPS се усијао гледајући сваки час колико има до Смреке. Мокри до голе коже и са ципелама које „жмићкају“ пуне воде улазимо у нажалост хладан дом. Чим смо се домогли топлог туша и суве одеће, заборављамо све напоре,сабирамо утиске испуњени и срећни због још једног испењаног врха преко 2500мнв.Титов врх испењало 16планинара, пређено 22км, савладана надморска висина 900м, 10 сати хода са просечних 2,5 км на час.
Шар планина је једна од највећих и најатрактивнијих планинских ланаца на Балкану. Овај див дуг је 85км са 25 врхова виших од 2200м.Све похвале због  беспрекорно искординиране и изведене акције иду вођи Милици Антонијевић као и изврсном познаваоцу ових планина, човеку непресушне енергије водичу Љубомиру Котевском.
Вођа акције: Милица Антонијевић

Водич:  Љубомир Котевски

Извештај : Наташа Урошевић

Share

Comments Closed

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.