Ловћен – Орјен

аутор: Наташа Урошевић датум: 18/07/2014 у: Вести |

 

Поглед на залив

11.-14.априла 2014.    

1.ДАН

2000 полазак испред ресторана Ловац, у Лазаревцу, пауза на Кокином броду или по договору.

2.ДАН

0700 долазак на Цетиње, успон на Језерски врх (1657мнв) и посета маузолеју. Маузолеј је посвећен Петру II Петровић Његошу истакнутом црногорском песнику и мислиоцу.1000–  После дуже паузе на врху, силазак преко Међувршја до превоја Крстац (927м), а одатле се спуштамо  серпентинама старог караванског пута до Котора. Силазак низ тврђаву до центра старог града (око 15.00х ). Дужа пауза уз обилазак истог.

1800 Наставак вожње Бококоторским заливом до Мељина а одатле путем за Требиње после десетак км у селу Каменово скренути десно и наставити до мотела Борићи. Ту настављамо пешице 3км старим аустроугарским путем иначе маркираном стазом  до пл. дома За Вратлом , каменим здањем са 50 лежајева. Ноћење у дому.

   
3. ДАН

Полазак у 0600 испред дома. Успон на врх Субра (1679м) преко заталасане каменске равни  И Дубоког дола до катуништа села Каменово, да би од њиховог руба тј. подножја Субре започели стрми успон ка врху.  То није највиша тачка масива Орјена, али је засигурно најпознатија. Славу дугује управо добром погледу који сеже од централне Албаније, цјелокупне Црне Горе, са доминантним врховима Ловћена, Проклетија и Дурмитора, па преко херцеговачких планина и Поповог поља, све до јужне Далмације и њених острва, а кад је бура на самој линији спајања мора и неба, као најудаљенија тачка, може се опазити чак и Ластово. Зимски излазак на врх заогрнут у дебели снијежни плашт, посебан је доживљај, али и привилегије малобројних заиста добро обучених и спремних алпиниста. МАСИВ ОРЈЕНА Природне особине: површина: преко 400 км квадратних положај: крајњи југозапад Црне Горе и дио источне Херцеговине највиша тачка: Зубачки кабао (1894 м) клима: измијењено планинска, са великом количином оборина у хладном дијелу године тло: више или мање изражени карст са свим својим пратећим феноменима вегетација: претежно буква, граб и муника.1600 Полазак из дома, пешачење до минибуса и вожња до места Требиње. Обилазак градских и околних знаменитости (Манастир Тврдош, херцеговачка Грачаница, Арсланагића мост, итд.) Полазак за Лазаревац у 21х. Уз успутне паузе вожња поред Билећког језера и Тјентишта до Вишеграда. Планирани долазак најкасније у 5х ујутру.

   
Опрема: – Планинарске дубоке ципеле(обавезне), камашне, штапови, капа, јакна за кишу или пелерина, лампа, чутура за воду, танке рукавице (подрукавице), средства за личну хигијену, гардероба за пролећне услове, лична апотека, итд.
Документа: – Лична карта или пасош, планинарска легитимација са маркицом за 2014.год.
Цена: – 45 евра. ( Превоз + 1 ноћење ). Пријаве уз аконтацију од 30 е. У случају одустајања наћи адекватну замену.- Храна: Из ранца
Напомена: – Водич задржава право измене плана акцијеу случају непредвићених околности.
   
План је у целости испуњен, морам се осврнути на на пар детаља:-да се Жељко није пробудио ми би старим караванским путем до Котора сисли минибусом-најтези део акције , после 10сати вожње, 8 часова хода је ноцни успон до дома под  Вратлом са ранцевима и преко 10кг тешким- дом за Вратлом је репрезетативни објекат са пијаћом и топлом водом, грејањем и дивним домаћинима пре свега Душком Аврамовићем-водич до  врха Субра  нам је био млади алпиниста Марко, који нам је пажљиво и ненаметљиво  открио делић ове необичне планинске лепотице.

 

Share

Comments Closed

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.