Јужни Кучај

аутор: Наташа Урошевић датум: 28/04/2016 у: Извештаји |

ПД“ Вис“ на Вису – Јужни Кучај

Кучајске планине су најраспрострањенији планински комплекс источне Србије, оивичен долином Црног Тимока, Мораве, Ресаве, Бељевине и Злотске реке. Један су од осам паркова природе.

 
План је био 23. априла испети Вис (873мнв) а сутрадан Мали (756мнв) и Велики  Јаворак (927мнв). Кренули смо од дома „Ђорђе Живковић“ (власништво ПК Јаворак) код горњег тока реке Грзе, 19 км западно од Параћина. Кружном стазом ( 14 планинара из Вис-а, возач Франки и Аца и Мара из Јаворка ) , делом кроз листопадну шуму, мада има засада и зимзеленог дрвећа, делом кроз букову којој је овде станиште, пропланке и ливаде до „ Појила“ извора питке воде где правимо паузу.
20160423_173924  
Убрзо са Виса, прошараног каменом и обиљем самониклих јоргована, упијамо дивне слике природе у нијансама зелене и љубичасте боје. Посматрамо Шиљак на Ртњу, Оштру чуку, Озрен..После фоткања гуштеришемо се кратко на пролећном сунцу и настављамо ка дому, углавном круоз букову шуму спуштамо се до (410мнв) почетне тачке – 14км хода.
 
Сале нас чека са скуваном кафом, уживамо на огромној тераси која још исијава топлоту. Затим журимо да „ ухватимо“ предивне боје сутона на језеру и врелу Грзе, овом бисеру природе неоспорне лепоте.
 
Дан завршавамо у шетњи по Параћину и дружењу са Бранком и малим Давидом у пицерији Апис. Следећег дана Сале нас буди са клепетушом и наравно топлом кафом.  Нажалост киша нас је омела да испунимо план, договарамо се шта нам је чинити у пространој трпезарији у којој пламти ватра у камину. Дан смо искористили за туристички обилазак прво манастира Покрова Пресвете Богородице у Лешју  и Јагодине.
Галерија успомена богатија је за још понеку фотографију а што је још важније попуњенија  са изузетно пријатним и гостољубивим  људима из ПК Јаворак.
 
Share

Comments Closed

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.