0

Фотографисање пејзажа

аутор: Драган Богдановић датум: 29/04/2011 у: Фотографија |

Потребно –   нешто опреме, мало знања,  мало више љубави   према природи, још више стрпљења, а понекад и мало среће ( мислим да вас не ухвати киша на планини). Ја вам могу помоћи мало по питању знања, а за ово остало потрудите се сами.

Што се опреме тиче уштедите мало новца, мало више позајмите па купите апарат (може и полован бољи за исте паре), пожељно са широкоугаоним објективом од 28 мм па навише да бисте могли да снимите што ширу панораму. 

Љубав према природи је углавном урођена ствар, али трудите се да је заволите још више.

Стрпљење се временом стиче, натерајте себе да чекате, посматрате и уживате у природи. 

Што се временских прилика тиче сада је много лакше него у време Каменка Катића, укључите компјутер укуцате „временска прогноза“ и решили сте проблем за наредних 3 – 4 дана.

У свом ранцу морате имати кабаницу, у фото торбици чисту крпицу за чишћење објектива од прашине, масних прстију или кишних капи ако желите направити што лепше снимке и наравно флашу воде обавезно (што би рек`о Блажа). 

Ако имате DSLR апарат морате имати и поларизациони филтер који има функцију да побољша квалитет снимка.

Шетајући по планини излазите из густе шуме и избијате на видиковац са одличним погледом на (на пример) кањон  и реку. Не журите и не сликајте одмах него мало прођите лево-десно и нађите поглед са најлепшом композицијом и перспективом, па онда полако окидајте.
Ако је тренутно облачно сачекајте да гране сунце јер ће снимак бити неупоредиво бољи, свакако нећете чекати цео дан ако је скроз облачно и нема шансе да се зраци пробију кроз густе облаке. Избегавајте превише детаља на снимку, то је најчешћа грешка код већине фотоаматера. Кадрирајте зумом пажљиво и избегавајте крајне границе објектива.
Кадар се састоји од 3 дела – први план, средњи и позадина. Средњи план је најважнији и изоштравајте на њега. Ако је јако сунце користите мали отвор бленде да би све на снимку било добро изоштрено (ф11 до ф16). У тренутку окидања зауставите дисање и окините без имало потреса, осим ако нисте на туристичком путу по Јапану.
Најбоље време за фотографисање пејзажа је јутро, поподне и вече, тада су боје топле а сенке дуге и маштовите. Избегавајте средину дана јер су превелики контрасти и нема дугих сенки и пастелних боја, а снимци у неким деловима могу да прегоре и нема пуно детаља на преосветљеним деловима.
Будите упорни и маштовити, што дуже и чешће боравите у нетакнутој природи, па ће вам свака следеће фотка бити боља од оне претходне. И на крају један добронамеран савет-немојте сликати залазак сунца на пучини, боље нешто оргиналније и необичније…
Share

Коментари:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.