Дебело брдо по „дебелом“ снегу

аутор: Наташа Урошевић датум: 14/03/2012 у: Извештаји |

 
 

Последњи викенд јануара 27. крећемо пут Дебелог брда. Организација ПСД „ Ћира“. И овај пут су нас позвали да им се придружимо. Нас осморо из „ Вис-а“ ( Деки и Раја аутом) а остали минибусом по правој снежној вејавици стижемо до превоја на Дебелом брду који је удаљен 30 км од Ваљева.

 

Од самог превоја до дома Маглеш има око 700м. Претходница у саставу Макса, Млађа, Ива, Дарко, Микан, Милета, Милан ову раздаљину су прешли за 3 часа и 15 минута!!! Наиме, снег је сакрио не само пут већ и ограде и доспео понегде скоро и до кровова кућа. Они су више четвороношке, пузећи, мокри до голе коже успели да допру до дома. Очистили су снег око куће ( отрпали дом), наложили ватру… сл

   
 

Тако да ми остали који стижемо предвече, без проблема дувајући „ грталици за врат“ улазимо у загрејан и отрпан дом и окрепљујемо се у трпезарији у којој доминира усијана бубњара.

   
 

План акције је био успон до Малог Повлена  и Јабланика… Повлен је планина у западној Србији која се налази на 30 км југозападно од Ваљева . Чине је више врхова од којих су три најважнија: Мали Повлен (1347м), Средњи Повлен (1301м) и Велики Повлен (1271м). Припада ланцу ваљевских планина који започиње Маљен, на који се надовезују Повлен, Јабланик па упоредо Бобија и Медведник, а потом Соколске планине, Јагодња и Борања.

   
 

Ујутру крећемо око 10 часова, наравно одустаје се од Повлена због дебљине снежног покривача. Али!!! Мица, Ивана, Славица предвођени Рајом и Дарком одлучују да успењу оближње брдо, пристижу Деки ,Бане и Влада. Акција се претвара у незаборавне играрије на снегу…

   
 

Остали лаганом шетњом долазе главним путем до Пашине равни. Увече се сви окупљамо у дому. И овај пут Миканов пилећи паприкаш је изврстан као и домаћи сир и кајмак. Десерт су ништа мање лепе палачинке које су спремиле Мица и Ивана.

   
 

У недељу нас неколико правимо још једну симпатичну акцију, прешавши неколико километара по белом беспућу…Окупљамо се у дому, пратимо финале Ноле- Федерер (Грен слем у Аустралији осваја Ноле!!) и крећемо назад пут Лајковца и Лазаревца. Ова акција ће остати утиснута у сећању због несвакидашњих временских прилика, прелепих снежних идила, нестварне белине и чистоће природе.

Share

Comments Closed

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.