Бициклом на Градац

аутор: Игор Ћосић датум: 06/09/2016 у: Вести |

Чак и пре формалног оснивања бициклистичке секције нашег планинарског друштва, организована је прва акција. У недељу, 04.09.2016. године, смо организовали вожњу до Ваљева, тачније до клисуре реке Градац.

Градац је река која извире у подножју планине Повлен и тече све до Ваљева, где се улива у Колубару. Сматра се најчистијом реком у Србији. Река је дугачка 22,7 км од извора до ушћа. Клисура је препуна многобројних природних лепота, а у доњем току има и доста плажа и кафића. Једна од тих плажа је била и наше крајње одредиште.

 
Бициклисти су почели да се окупљају већ око 845. Поред Лазаревчана, било је и гостију.
Имали смо времена да проверимо бицикле пре поласка. У 915 нас четрнаест је кренуло ка Ваљеву.
 
У Попучкама смо направили краћу паузу, коју су неки искористили да поједу нешто и да се мало одморе.
На Градац смо стигли око 1130. Нашли смо згодно место на плажи, тако да је било и оних који су се окупали у леденој води.
 
У току саме вожње придружила нам се једна група од четири млада Ваљевца, а касније, на самој плажи су нам се придружиле и групе из Лознице и из Београда.
 
Игром случаја, на истом месту, се одржавао и скуп власника аутомобила Опел Кадетт Ц, а учесници су били из свих република бивше Југославије.
 
Након пар сати одмора на плажи, кренули смо даље узводно, ка Дегурићкој пећини. Пут нас је водио поред коњичког клуба, на чијим пољанама су безбрижно пасли многобројни коњи.
 
После око 2,5 км, махом непроходних за бицикл, стигли смо и до саме пећине. У близини пећине се налази и вир, што су неки искористили и да се забаве скоковима у воду.
 
Ма колико је све ово било лепо, ипак је требало вратити се кући при дневној светлости. Ка Лазаревцу смо кренули око 1630. Уз успутне паузе, због освежења и јела, кући смо стигли нешто пре седам.
 
Препуни утисака, можемо само да констатујемо да је акција у потпуности успела, како заслугом нас Лазаревчана, тако и великом заслугом и наших нових пријатеља из Ваљева, Лознице и Београда. Надам се да ће бити прилике да се опет сви окупимо, ако не у Ваљеву, онда на неком подједнако лепом месту.
 .
Аутори фотографија:

Данијела Исаков, Игор Ћосић и Јован Арсенијевић

Share

Comments Closed

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.