Сокобања – Врмџа

аутор: Јелена Ивановић датум: 25/03/2016 у: Извештаји |

На путу: Сокобања – Врмџа

Извештај са акције Врмџа-Сокобања (18.03.-20.03.2016.год.)

 

Весела експедиција која је бројала 18 планинара, међу којима је било и нових младих чланова, је у петак 18.03.2016.год. око 1630 кренула пут Карпатских и Балканских планина. Наше одредиште је била Сокобања.

Наше путешествије није било туристичко већ планинарско. Одазвали смо се позиву наших пријатеља планинара из ПД „Оштра Чука“ из Сокобање. Повод је трећа традиционална акција „Врмџа 2016“, прослава планинарске слободе и достојанства.  Пут до Сокобање је био јако занимљив, екипа одлична. Након кратке паузе у Марковцу,  у чувеном ресторану Стари Храст стижемо у Сокобању. Тек што смо се сместили, упутили смо се ка центру и свратили у Ирски паб  на пиво.

Ртањ

Врмџанско језеро

Са малим закашњењем акција је отворена код цркве у селу Врмџа. На акцији је учествовало око 680 планинара из 39 друштава. Ту су били и планинари из Македоније, Бугарске, Грчке…Укупна дужина стазе је била 15 км.  Од цркве смо се упутили ка деда Мијиној воденици и Врмџанском језеру. Одатле се пружао леп поглед на Ртањ, који је мамио да га освојимо али је остављен за неку другу прилику и Кучајске планине, тако да смо мало завирили и у Тимочку крајину.

Стена Соколовица

Поглед са Латинског

Пут настављамо ка Мирковом потоку и селу Врмџа. Пред сам улазак у Врмџу могли смо да уживамо на стени Видиковац са кога се пружа поглед ка Сокобањској котлини, Јастрепцу и Копаонику. Након овог видиковца освојили смо стену Соколовица. Последња локација је Латински врх где је и завршена акција.

Оно што је највише украсило ову акцију јесу малишани којих је било око 200. Најмлађи учесник је имао 2,5 године а најстарији 97 година. Акција је завршена ручком – посни пасуљ, доделом захвалница и наступом КУД „Младост“ из села Читлук. На отварању акције а и на њеном затварању су нас чекали мештани села са својим домаћим, оригиналним производима. Асортиман је био шаролик, од домаће ракије, природних сокова, ликера до уштипака, пите зељанице, медењака, природних чајева, меда…

Акција званично завршена али не и за нас. Ми акцију завршавамо у кафани „Чикаго“ у Сокобањи, уз тамбураше до касно у ноћ.

поглед на Оштру чуку

Сува планина

Недељу смо искористили још лепше. Време је било божанствено, крај који смо обишли још лепши. Балканска планина Девица – необична, дивља, лепа са највишим врхом Чапљинац (1186 мнв). Планина је позната по кречњацима велике чистоће. На висоравни се налази кречњак из доба јуре и креде тако да је планина избраздана вртачама, шкрапама, мањим увалама и пећинама. Вођа ове акције је био Дарко Василијић из ПД „Оштра Чука“.

Алексин камен-Девица

Чапљинац – врх Девице

Акцију смо отворили на извору Шопур (820 мнв), дужина стазе 13 км. Док смо ишли ка врху Девице са десне стране нам се пружао поглед на Оштру Чуку (1074 мнв) а у даљини смо и видели планину Озрен. Паузу смо правили на Алексином камену (1100 мнв) одакле се пружао фасцинанатан поглед на читав низ планина: Сува планина, Селичевица, Јастребац, Копаоник. Назирала се и Стара планина негде у даљини…   Наша весела експедиција се након паузе упутила ка врху Чапљинац где је направљена пауза за ручак, фотографисање, обележавање планинарских књижица.
 
У повратку смо посетили јаму на висоравни а затим и велики шкрапар који представља атракцију на стази. Акцију смо завршили у Ирском пабу уз кафу где смо се и растали са нашим дугогодишњим другарима из ПД „Оштра Чука“ који су и организовали да нам недеља буде искоришћена у правом планинарском духу и захваљујемо им се на томе. Што би они рекли „Ко каже да се не воле Исток и Запад“.

Враћамо се кући подмлађени, прпорођени. У тренутку се сетих чувених стихова Бранислава Нушићa:

„Сокобања

 Соко град

 Дођеш стар

 Одеш млад“

Има нешто у томе 🙂

Share

Comments Closed

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.