Руј

аутор: Дарко Станаревић датум: 23/06/2016 у: Извештаји |

У суботу 11. јуна 2016 године,одржан је „седми традиционални међународни успон на Руј“, под слоганом „Поглед са висине“, коју организује ПК „Руј 1706“ из Бабушнице и Туристичка организација општине Бабушница. Истога дана,заједно са још четири планинара ПД „Оштра чука“ и два планинара из Шапца, кренули смо пут Алексинца, где смо се придружили члановима ПК „Железничар“.

 
Како је и било предвиђено по плану, у 600 крећемо пут села Ракита, месту окупљања планинара из Србије. У селу Ракита, пријављујемо се у спискове учесника акције. У 900 крећемо пут стрмог успона до Ракитског камена или Ветрена (1456 мнв), где следи краћа пауза за доручак и фотографисање.
IMG_4659  
После паузе настављамо успон ка врху Руј (1706 мнв). Руј планина је смештена на крајњем југоистоку Србије, уз границу са Бугарском, у чијој се непосредној близини налази Звоначка бања и кањон реке Јерме. На врху следи дружење са планинарима из Бугарске, чије је зборно место било Забел-општина Трн. Након дружења на врху,силазимо кружном стазом ка селу Вучи Дел, до села Ракита.
 
Уз незаобилазне трубаче уследио је оброк-пасуљ, купус салата и традиционални специјалитет -лужничка вурда, као и додела захвалница. Село Ракита се иначе, са својих 340 становника,налази на надморској висини од 700 м. Занимљив је податак, да је у овом селу 1929. године снимљен југословенски филм „Рударева срећа“, један од ретких сачуваних филмова из тог периода.
 
Свакако вреди напоменути, према избору Туристичке организације Србије и Планинарског савеза Србије, као највећу планинарску акцију на Балкану,“Међународни успон на Руј“ представљаће Србију на највећем светском сајму планинарства „Еурорандо 2016“, који се одржава у Шведској и имаће своју светску промоцију.
 
Дужина стазе је износила 19 км са висинском разликом од 1024 м.

Учесника акције око 1350 планинара из 38 друштава. Стаза је пређена за 8 сати и 20 минута са паузама.

Руј је највећи!

Акција апсолутних победника-креатора историје.

 
Share

Comments Closed

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.