0

Окренули смо педалу

аутор: Мирко Ђурић датум: 23/06/2011 у: Бициклизам, Извештаји |

О бициклу као справи и саобраћајном средству речено је углавном све. Овде ћемо навести да медицина каже да је непревазиђено рекреативно и рехабилитационо средство, енергетика да је најекономичније (еквивалент од отприлике 2 литра бензина на 1000 км), а екологија да је најчистије превозно средство. Статистика додаје да се највише користи у најмање развијеним и најразвијенијим земљама.

Из ових, али и много других разлога, ПД „Вис“ у сарадњи са ПСД „Ћира“ већ једанаест година организује спортску манифестацију за децу узраста од V-VIII разреда основних школа из Лазаревца и Лајковца, под слоганом „ОКРЕНИ ПЕДАЛУ“. Манифестација је осмишљена као излет у природу обогаћен спортским садржајима,  уз обавезан услов  да се тамо иде бициклом. Мање осцилације узраста  у овом или оном правцу  углавном се толеришу.

 

  Ове године је на „ОКРЕНИ ПЕДАЛУ“ учествовало око 300 деце из Лазаревца, Лајковца и околних места, подразумева се. Друштво су им правили одрасли у својству редара, аниматора, рекреатора, инструктора, лица за техничку и логистичку подршку… Све то под будним оком дежурних из МУП-а и увек спремном екипом Хитне помоћи. Покровитељи су на сајту ПД „Вис“ посебно поменути.
Лазаревчани су традиционално кренули од Рударске чесме у 9h, па преко Петке и Ћелија стигли до Лајковца, где су у центру добили повелико, никад бројније друштво. Образује се заједничка колона и вожња се пажљиво одмереним темпом наставља. У Лајковцу се поново  прелази Колубара, затим пролази  Пепељевац  и  око 10,30h   улази у Боговађу.   

Овде су у одмаралишту Црвеног Крста бициклисти и остали учесници  прво окрепљени  сендвичима и соковима, а затим освежени спортским играма. Међу спортовима је, по обичају, била најпопуларнија вештачка стена за слободно пењање, за коју стручњаци тврде да је изванредно корисна физичка и ментална вежба за децу овог узраста, али ни одбојка, фудбал и кошарка нису занемарени. Одиграна је и фудбалска утакмица између ПД „Вис“ и ПСД „Ћира“. Голом Басарића из Новог Сада победили су Лазаревчани.

 
  Сада је прилика да се гостима из Новог Сада  посебно захвалимо на учешћу и подршки коју су нам пружили. И то не први пут. За познанство са њима треба захвалити сплаварењу Ибром и Лимом, а обиласку прерасти у Вратни и планинарењима на Фрушкој Гори, Дурмитору, Руднику и Дреновачком Кику, на томе што су развили и учврстили наше пријатељство.  

Спортске активности прекидане су само да би се учесницима поделиле нове количине сендвича и сокова и да би се преоријентисали са једног на други спорт. Стена је до краја остала окупирана децом, а задужени за безбедно пењање нису имали ни тренутка предаха.

Опомене ради, морамо овде споменути један догађај који нас је растужио и бацио малу сенку на  наше дружење. Наиме, на путу за Боговађу са бицикла је пала и сломила руку једна храбра девојчица. Желимо јој да се брзо и потпуно опорави и да је видимо на „ОКРЕНИ ПЕДАЛУ“ 2012. Самоповреде неколико учесника фудбалског меча „Ћира“-„Вис“, не рачунају се.           
   Око 16h импресивна колона бициклиста кренула је назад, а растанак у Лајковцу  наговештава  да нас уместо некадашњег комшијског ривалства чека плодна сарадња. Због будућности младих бициклиста, пре свега.           
Манифестација „ОКРЕНИ ПЕДАЛУ“ завршена је, уз извесно олакшање организатора, око 18h  тамо где је и почела. Групно фотографисање испред Рударске чесме јасна је порука: ВИДИМО СЕ ДОГОДИНЕ!  
Share

Коментари:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.