„ОКРЕНИ ПЕДАЛУ“ 2012.

аутор: Јован Арсенијевић датум: 06/06/2012 у: Вести |

 
Када сам прошле године написао најаву за акцију „Окрени педалу“ завршио сам је реченицом: „Кругови се затварају. Некад је то добро.“ Драгана Дада Радовић је написала на нашој ФБ страни:‎“КРУГОВИ СЕ ЗАТВАРАЈУ“…и настављају…“ОКРЕНИ ПЕДАЛУ“…још један КРУГ!!!И била је у праву. Наставили су се из Канаде. У потрази за неким ко познаје актере са слике из 1938. захваљујући труду Зорана Станковића, дошли смо до праве особе.  Старији Лазаревчани знају Др Мирослава Ровињског. Наш суграђанин, сада у пензији,  послао нам је одговор на питање. Преносимо га у оригиналу.

 

„Сећања Др Мирослава Ровинског на бициклистичку трку пред II светски рат.
Не знам тачно да ли је то било 1937, 38. или чак 39. године у организацији Милутина „Бате“, шефа продавнице „Бате Борово“, организована је бициклистичка трка са стартом и циљем испред продавнице.Траса трке је била Лазаревац-Лајковац-Словац и натраг а победник је као награду добио комплет унутрашњих и спољашњих гума за бицикл.

На старту су били, са лева на десно, Сава Томанић из Петке, службеник у Среском начелству. До њега се види један пунији дечак, Славко Станић син власника кафане „Океан“ Бране Станића. Други по реду је Миомир Симић, студент из Београда који је преко лета долазио и проводио време у Лазаревцу код своје тетке  Љубице Комадиновић. Миомир јр једини имао „прави тркачки бицикл“са „фрајлауфом“ и мењачем. Трећи је Мирослав Марјановић, мислим да је био питомац неке средње војне академије, син Томе Марјановића шустера и сарача. Четврти је Спасоје Јовановић-Горолом, ковач. Пети,  Величко Марковић, абаџија из Петке. Шести је Ратко са жупањачког пута у Лазаревцу (презиме не знам), шегртовао као ковач код Спасоја Јовановића. Седми је мој брат Миодраг Ровински, ученик гимназије и осми Предраг Стефановић-Радовац.

Не сећам се дали су сви стигли на циљ, али знам да је победник био Сава Томанић.

Јоване, не знам у коју сврху вас интересују подаци о овој трци, али могу да вам кажем да је и после ослобођења одржана такође једна трка на истој траси у којој сам и ја учествовао као заљубљеник у бицикле а поседовао сам један добар тркачки бицикл. Нажалост, нема фотогафија тога догађаја.

Срдачан поздрав, уз молбу да ми потврдите примање овога маила, обзиром да нисам сигуран у исправност ваше адресе.“

 

Захваљујемо доктору Ровињском на труду и желимо све најлепше, добро здравље пре свега.

Наше младе суграђане, ученике од петог до осмог разреда  позивамо на 12. акцију „Окрени педалу“

Share

Comments Closed

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.