0

Мали – велики планинари

аутор: Катарина Милиновић датум: 17/01/2012 у: Извештаји, Школска страна |

 

„Мале акције, велике промене“

У ОШ „Дуле Караклајић“ већ 6 година ученици нeуморно и са великим енутзијазмом учествују у раду Планинарске секције. Искуство стечено кроз те акције послужило нам је као мотив за учешће у пројекту кога је расписаo ACES (Academy of Central European Schools).

ACESпокреће и финансира међународне школске пројекте. Пратећи део је стварање мреже школа кроз коју се шире знања, спроводи обострано учење и уводе иновације.Учествује 14 партнерских држава:Хрватска, БиХ, Црна Гора, Србија, Македонија, Бугарска, Румунија, Словенија, Словачка, Чешка република, Молдавија, Аустрија, Мађарска, Албанија, и покрајина Косово.Пројекте подржавају и Министарства образовања партнерских држава.
Тема овогодишњег конкурса је била волонтерство „ Building bridges in societes – volunteer in your communities“ . ОШ „Дуле Караклајић“ учествовала је заједно са основном школом „Страшо Пинџур“ из Неготина, Македонија. Пројекат „Small actions make big changes“ је један од 132 награђена и добиће прилику да се реализује у периоду до марта 2012.године.
Циљ пројектаје да се подстиче волонтерски рад тј. добровољни рад који је вишеструко користан и за појединца и за заједницу. У времену транзиције и брзих промена код ученика треба подизати свест да волонтирање не значи само рад без новчане надокнаде или давање већ обострани процес у коме се другој страни помаже.Та размена искуства и осећања јача позитивна осећања, развија код сваког ученика осећај за одговорност према себи, другима и широј заједници. Кроз рад Волонтерских клубова у обе школе ученици ће, уз координацију својих наставника, покушати да остваре овај циљ. У томе ће имати подршку волонтера који ће им пренети своја искуства.
Ученици  су у оквиру својих пројектних активности  обележили планинарску стазу заједно са члановима ПД „Вис“ . Активности су  обухватале радионице за припрему знакова, еколошких порука и постављање истих .У то су били укључени и ученици Еколошке секције.
Акција је изведена 3.децембра 2011.год. Чланови Волонтерског клуба заједно са члановима ПД „Вис“ кренули су да обележе стазу здравља која ће користити  свим грађанима. Она ће бити уцртана у планинарске карте као „Стаза Дулових планинара“ Више о свему на следећим линковима:http://www.aces.or.at/ac_project.asp?ID=368&b=829

http://www.dulova-skola.znanje.info/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

 


Share

Коментари:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.