0

Лисина

аутор: Љиљана Трајковић датум: 26/02/2011 у: Архива |

Тродневна  акција  планинара „Вис”-а. Пређено  47 км  са ранцем  на леђима. Грза  (Параћин), Мали Јаворак, Тrоглaв баре (900 мнв), Прскало, водопад веома необичан по морфологији, Волкалуци – долина сунца, Деспотовац, Лисине, Бјељаница.  

  Бељаница, највеће ненастањено пространство у Србији, својим преко 1000 м високим билом раздваја Хомоље од Ресаве. Највиши врх планине је 1339 м. Крашки састав је узроковао присуство многобројних вртача, јама, увала и пећина. Централна висораван је углавном гола, а падине су покривене буковим и храстовим шумама, које су повремено и прашумског типа. У сенкама великих стабала има доста печурака. Могуће је да је Бељаница добила име због голих белих стена које изнад густих тамних шума бљеште на сунцу. Извора има доста, али у главном на нижим деловима планине. Бројне су пастирске колибе, али сталних насеља нема. Највеће атракције овог краја свакако су манастир Манасија и Ресавска пећина.
Водопад Прскало. Изузетан водопад, налази се на путу Ћуприја-Ресавица-Валкалуци (780 мнв). Кеш се налази у рупи са леве стране водопада Прскало, у долини реке Некудово на Кучајским планинама у источној Србији. Прскало је једна од најнеобичнијих природних појава на Кучају, купаста формација саграђена од бигрених наслага које је током векова наталожила вода, која тече уским каналићем по самом врху и сурвава се са најистуреније ивице.  
  Нигде такве природе и тишине нећете срести као у подножју Јужног Кучаја, поред речице Грзе. Овај крај је препознатљив по изузетној клими и чистом ваздуху тако да се многи  враћају овој зеленој оази. У подножју планине Бељанице (1300 метара) налази се извор Велико врело и водопад Велики бук, који су заштићени уредбом Владе Републике Србије као споменик природе – водопад Лисине.
   
Share

Коментари:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.