0

Јелица

аутор: Катарина Милиновић датум: 12/03/2011 у: Школска страна |

Јелица, планина које има…

Овај наслов није случајан. Јелица се врло ретко може наћи у најавама акција планинарских друштава, сем заљубљеника у природу из Чачка и околине. Путујући Ибарском магистралом ка југу релативно раван и нерашчлањен гребен Јелице не привлачи пажњу. Али, ова планина доказује да некада треба допустити себи откривање, наизглед, мање привлачних дестинација.

ПД „Вис“ и Планинарска секција ОШ „Дуле Караклајић“, руковођене географском удаљеношћу Јелице од Лазаревца и узрастом учесника акције ( 11 – 14 година) , одлучили су да 27.марта 2010.год. прокрстаре планином лирског имена и упознају стидљиву планинску лепотицу. Она представља природну границу између чачанско-краљевачке котлине и Драгачева. Пружа се у правцу СЗ – ЈИ у дужини од 30 км.

  Временске прилике су биле повољне, стаза од око 15-ак км није била дугачка ни напорна. Уживање  у разноликости виђеног, смењивању  брда и шуме, пропланака и стаза, остатака напуштених тврђава и  давних цивилизација учинило је почетак пролећа упечатљивим.
Мало је оних који знају да је на путу ка највишем врху Јелице археолошко налазиште Градина ( 849 м ), у народу познато као „Јеринин град“. Овај безимени град се датира у рановизантијски период али остаци Германа, Словена и Авара потврђују да је био важно седиште области у прошлости. Историја нас може подсетити на неке заборављене и неправедно у заборав гурнуте знаменитости. Вредимо онолико колико чувамо сећање на сопствене почетке, стога је обилазак Јелице добар разлог да се таква грешка исправи.  
  Узбуђења другачијег типа чекају на 929 м. на врху Црна стена. Поглед на ову избочину у небеско плаветнило само по себи објашњава име. Врх је помало атипичан за овај део централне Србије, пошто је вулканског порекла.  Одатле се пружа одличан поглед, што је само по себи довољна награда за планинаре.
Историјско-планинарско-геолошко путовање завршава се како и треба, одмарањем поред извора.Наводно лековита,  Светиња извире  поред  манастира Стјеник у селу Бањица. По  предању, манастир је подигнут за време Мрњавчевића садашњи храм почетком 19 века.Јелица, стидљива лепотица је разоткривена! Уверите се сами…  
  Катарина Милиновић и Мирослав Давидовић
Share

Коментари:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.