Јахорина – Јаворина

аутор: Наташа Урошевић датум: 14/04/2012 у: Извештаји |

 
 

15. – 18.03.2012

Планина у општини Пале, припада Динарском планинском систему. Оригинални назив Јаворина добила је по грчком јавору, чије је најсеверније станиште овде. Огромна стабла јавора су природна атракција. Током времена, доласком Турака и исламизацијом често се слово „в“ замењивало са „х“.

   
 

Елем, рано ујутру 15. марта нас четворо планинара из „ Вис-а “ (Радоња, Ивана, Дарко и ја) кренули смо за Шабац где нам се придружује Мила и настављамо пут планинске лепотице Јахорине у Босни и Херцеговини. Без проблема у путу стижемо у Власеницу. Проналазимо Весну, изузетно пријатну и шармантну планинарку организатора републичких акција – Власеница.

   
 

Комфоран апартман у који се смештамо у Јахоринским конацима налази се у центру скијалишта одакле креће шестоседница Пољице. Наравно одмах узимамо ски-пас и крећемо у освајање ове лепотице, овај пут уз помоћ скија и ски лифтова.

   
 

Један од најлепших и најпознатијих ски центара, поседује 20км стаза за алпске дисциплине, 4 жичаре и 4 ски лифта (Пољице, Огорјелица, Прача, Скочине, Олимпијски слалом…)

   
 

Све време боравка пратило нас је сунце, тако да се употпуњавала ниска бисерних чистих погледа на Романију, Дурмитор, на шаренило скијаша у флуоресцентној опреми у контрасту нестварне белине..

 
 

Четири дана су брзо протекла уз сате проведене на ски стазама, два незаборавна дернека, обиље прелепих видика, шалу, смех. Наравно освојен је и врх Огорјелица 1916мнв, додуше ски лифтом скоро до самог врха.

Акценат је овај пут био на скијању, другом приликом то ће бити планинарење.

Share

Comments Closed

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.