Импресија

аутор: Мирослав Давидовић датум: 15/03/2012 у: Извештаји |

 

Притиснути снежном белином, у ствари  сивилом у граду, помало смо кивни на све проблеме које нам је донело пола метра и мало више снега. У граду, где је све подређено комфору, услузи, саобраћају, чини  се, зима и све оно што она доноси, снег, лед, хладноћу, никако није добродошла, једноставно то није амбијент за њу.

 

Воз, топли купе, станица Градац, бајковита долина са манастиром и још лепша пречиста река. Кренули  у дом на планину са жељом да уђу  равно у срце зиме. Знају где да га траже – горе, на планини.

 

Станица Дреновци, излазе из воза, група планинара, малих, великих, свима на лицу осмех. Пењу се уз планину док кроз стиснуте очи посматрају вејавицу. То им се зима свим срцем радује…или планина? Снежна стаза дубока колико су високи они најмлађи који газе њом.

 

Дреновачки Kик, планинарски дом, смрче, дах застаје од лепоте, уствари топлине. Зима, кад  је и најсуровија овде је топла ушушкана у бајке и успомене. Мирис букве из смедеревца, пуцкетање пламена, дечији смех, силуета Радула који  лаганим искусним ходом долази и доноси још топлине, оне људске горштачке.

 

Ноћ која долази брзо а путује  лагано, скрива од погледа бели бескрај. Планина опија планинаре. Снови  испод  Кика  поред  Повлена …мирни, благи…дубоки.

Share

Comments Closed

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.