0

Фото излет

аутор: Драган Богдановић датум: 26/02/2011 у: Фотографија |

 

Свака интересантна планинарска тура без дигиталног фотоапарата или камере, како би рекли на западу, у данашње време је незамислива. Пад цене дигиталаца заиста је изазвао револуцију у професионалној, па и хоби фотографији.

Пре 3-4 године, солидан апарат је коштао око 300 евра, а сада упола мање. Деценију од увођења дигитализације, напокон сви можемо уживати у њеним плодовима. Од познатих произвођача, ту су: Nikon, Canon, Pentax, Olympus, Fuji.

Илузија о мегапикселима је права тема за дискусију. Својевремено сам био одушевљен фоткама које је снимио мој другар са апаратом од три мегапиксела. Дакле не гледајте да купите фотоапарат са што више мегапиксела, већ са солидним објективом.

Квалитет фотографије зависи од следећих фактора – квалитета објектива, сензора, умећа снимања а тек на крају од броја мегапиксела.Код избора апарата гледајте да поседује бар основна ручна подешавања. Избегавајте превелики теле зум. Добре резултате фотографисања постићи ћете ако се држите следећих правила:

  • држите апарат чврсто са обе руке и лагано притисните окидач без имало потреса
  • поставите се у добар положај у односу на извор светлости – сунце или прозор да буду иза леђа или бочно
  • користите што једноставнију позадину
  • приђите што више можете објекту, избегавајте максимални теле зум
  • експериментишите
  • сочиво објектива редовно бришите чистом крпицом, само за ту сврху

Када се уморни али задовољни вратите са неког интересантног пута, увек ћете захваљујући лепим фотографијама, гледајучи их, учинити најближима и себи много лепих тренутака. И наравно, да не заборавим, снимке мало обрадите у вашем компу. Не морате за почетак поседовати Photoshop, оју и већ само кликните десним кликом и на edit дотерајте осветљеност,контраст, боју и кроп. Толико за овај пут, у следећој тури нешто више о фото појмовима.

Share

Коментари:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.