0

Фотографисање животиња

аутор: Драган Богдановић датум: 16/04/2011 у: Фотографија |

 

Направити добру фотографију животиње није нимало лако осим кад спава, наравно мачка или пас. У дивљини прича је сасвим другачија. Прошле јесени Зоја, Сале, Жељко и ја смо ишли на Златар и кањон Увца. Мотива за снимање на претек, белоглави супови били су хит. Треба само пазити да објектив не буде уперен право у сунце, направите што више снимака па од двадесетак покушаја биће сигурно пар одличних. Остале лошије, као што ја радим, обришите.

Фотографисали смо их у лету, а поподне сам, седећи у Мићином и Љубинкином дворишту и пијуцкајући кафу, приметио да их има неколико на оближњим стенема. Предложио сам да им пажљиво приђемо и сликамо их. Услови су били идеални-касно поподневно сунце иза леђа. Кренули смо опрезно и таман кад сам помислио да ће нешто бити од добрих снимака, Зоја се гласно насмејао и после пар секунди орлови су једрили у даљини на приличној висини, убрзо се смрачило и ћао фотке. Осећао сам се као дете кад му сладолед  испадне на прашњави пут. Остаје само нада да ћу доћи поново чим пре.
Кад сам већ поменуо мачке и псе, никад их немојте сликати из близине са блицом, јер им можете трајно оштетити вид што свакако не бисте желели. Да се то не би десило одвојите мало више времена, стрпљиво направите пуно снимака па ће се наћи неки за рамљење. Ако имате подешавање отвора бленде (f), отворите је максимално, да би експозиција била бржа чиме ћете избећи замућење у случају покрета.
Дакле,у природи се придржавајте следећих правила: 

  • будите максимално тихи,
  • ходајте полако и
  • осматрајте, па срећно…
Многи од нас се селе лети у Грчку на море. Вожња бродом занимљива је и из разлога што имамо прилику да из непосредне близине фотографишемо галебове у лету. У таквој ситуацији окрените точкић менија на спорт односно снимање покрета или отворите бленду (aperture) максимално, и тако ћете добити најбољу фотографију. Наравно и у овом случају урадите што више снимака јер квантитет даје квалитет па неуспеле избришите. У прилогу погледајте неке од мојих фотографија живуљки.
Share

Коментари:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.