Дивчибаре – Баћевци

аутор: Јована Божић Николић датум: 27/05/2016 у: Извештаји |

Овог пута, наша дестинација је била траса Дивчибаре-Баћевци. Тај 22.05.2016. свануо је сунчан, какав се само пожелети може за уживање у природи. Група која је бројала 20 планинара кренула је око 7:15 из Лазаревца. Док смо испијали јутарњу кафу у башти кафеа у Мионици пристигла су још 4 члана. Одатле смо кренули пут Дивчибара.

Превоз смо напустили близу планинарског дома ПД „Маглеш“ и отпочели шетњу према селу Баћевци око кањона Црне реке. Кањон Црне реке важи за један од бисера ваљевског краја и заштићен је као природни резерват. Стаза око овог кањона води кроз нестварно лепе пределе. Зеленило шуме и ливаде покривене разнобојним мирисним биљем, освежавајући звук воде и разгаљујући црвкут птица опуштају и плене позитивном енергијом.
SAM_6649  
На половини пута смо се одморили у ресторану у Баћевцима. Ту смо обновили снагу која нам је била потребна за други део пута, јер нас је чекао успон. Конзумирајући боје, звуке и мирисе природе (Благоје додаје и пиво на паузи), прешли смо 20,4 километра уз укупан успон од 640 метара.
 
Обзиром да су временски услови били идеални и да смо имали времена на раполагању одлучили смо да посетимо и водопад Скакало,тако да смо прешли додатних 1,5 километара. Овај водопад се налази на реци Манастирици, која извире између висова Великог брда и Орловца (са једне) и масива Краљевог стола, највишег врха Маљена, са друге стране.
 
Водопад је висок 30 метара, а у ово доба године је богат водом.Прилаз водопаду је прилично неприступачан-стрм, са доста блата и мокрог лишћа. Напор који је уложен да се дође до водопада компензује се сликом силе природе и њене лепоте.
 
У Лазаревац смо се вратили око 19 часова, богатији за један овако испуњен дан.
Share

Comments Closed

© 2011-2022 Планинарско друштво „ВИС” Лазаревац Сва права задржана.